Het maken van scenario’s is niet het doel van scenarioplanning

SociaalWonen2030 Scenario'sMet behulp van de vier scenario’s, relevante, plausibele en verrassende toekomstbeelden, kunnen de diverse partijen in de woningmarkt zich gaan voorbereiden op de toekomst die komen gaat. Alle kennis is beschikbaar en input voor strategievorming, innovatie en risicomanagement. Spelers in de sociale woningmarkt kunnen een vertaling maken naar beleid voor morgen. Niemand hoeft te wachten met actie tot de scenario’s zich hebben gemanifesteerd. BeBright en Finance Ideas werken graag met u aan ‘Sociaal Leven in 2030’.

De uitkomst en resultaten van dit scenariotraject zijn:

  • Beschrijving van de 19 belangrijkste trends en ontwikkelingen in de sector: politiek, economisch, sociaalmaatschappelijk, technologisch, demografisch en ecologisch;
  • Inzicht in belangrijkste onzekerheden en risico’s m.b.t. de toekomst;
  • 4 toekomstbeelden hoe de sociale huisvesting zich gaat ontwikkelen in de periode tot 2030;
  • Een basis voor strategievorming, innovatie en risicomanagement zodat de spelers in de sociale woningmarkt de toekomstbeelden kunnen vertalen naar beleid voor morgen en niet hoeven te wachten tot de scenario’s zich hebben gemanifesteerd;
  • Een boek waarin de 19 trends, 4 scenario’s en een duidelijke beleidsadvies voor de belangrijkste strategische vraagstukken in de sector zijn vastgelegd.

Trends Sociaal Wonen 2030

 

De vier scenario’s in het kort:

Lounge scenario: In 2030 gaan we vol gas vooruit. Het gaat weer lekker met ons land, althans voor de meesten. Wie hard werkt wordt beloond. Ook sociaal wonen moet je zelf regelen, en dat valt vaak tegen.

Woonkeuken scenario: In 2030 zorgen we er samen voor dat alles goed geregeld is in ons land. Zolang we delen, niet stilstaan en voor elkaar zorgen, hebben we weinig te klagen. Sociaal Wonen is er voor iedereen die het nodig heeft.

Kelder scenario: In 2030 is het ieder voor zich. De korte termijn lijkt somber en uitzichtloos. Hoe lang kan dit nog gaan duren? Sociaal Wonen is alleen voor de allerzwaksten: een laatste vangnet, een dak boven het hoofd. Niks sociaals aan.

Overloop scenario: In 2030 modderen we maar wat aan. Het is pappen en nathouden, verroer je niet en erger je niet. Sociaal Wonen is maar matig geregeld en eigenlijk net niks.

In het boek Sociaal Wonen 2030 wordt uitgelegd hoe deze vier scenario’s tot stand zijn gekomen. De scenario’s zijn vier plausibele, relevante en verrassende verhalen over hoe onze toekomst er uit zou kunnen zien. Tevens zijn deze verhalen als filmpje beschikbaar voor gebruik in strategietrajecten en innovatieworkshops.

Geïnitieerd door:
Mogelijk gemaakt door:

© 2012 | Sociaal Wonen 2030 | Franz Lisztplantsoen 200 | 3533 JG Utrecht | E-mail: info@sociaalwonen2030.nl | Tel: +31 (0)30 8887927